4 oktober�. Dierendag.

4 oktober.... Dierendag.

04.10.2018, Melanie

Voor alles is een dag....

Tegenwoordig is er voor alles een dag bedacht.

Vroeger had je moederdag, vaderdag, sinterklaas en 4 oktober....dierendag, dan hield het zo een beetje wel op.

Vader en Moederdag was bedoeld om ouders blij te maken met veel te lelijke zelfgeknutselde kunstwerken en met mislukte ontbijtjes op bed.

Te leuk vond ik dat! Nu heb je autistendag, burendag, assistendag, zussendag, linkshandigendag etc etc.

We missen alleen nog de doorsnee-mensen-dag. Al heb je die ook niet zo veel, dus wellicht is deze wat overbodig.

Deze bijzondere dagen worden allemaal het liefst zoveel mogelijk uitgekleed om er commercieel ook nog wat mee op te schieten. En dat is prima hoor, iedereen Valentijnsdag, familiedag of de kanarie-van-de-buren-dag vieren op de manier zoals die zelf leuk vind.

Maar vandaag is het is dierendag.

Bij mij is het iedere dag dierendag, maar dat wil niet zeggen dat ik het geen leuke dag vind.

Goed voor de handel en leuk voor kinderen die op zo een dag volop genieten van hun beestje. Hamsters worden mee naar school gesleept, honden worden aangekleed voor een foto shoot, katten worden eens uitgebreid geborsteld. Of ze het allemaal even leuk vinden, valt te betwijfelen, maar gelukkig is het maar één keer per jaar dierendag.

Maar nu is 4 oktober ook nog eens uitgeroepen tot eet-geen-vlees-dag. En dat vind ik toch zoiets idioots. Dierendag is de ideale dag om dierenleed ter discussie te stellen. De plofkip eens even in het zonnetje te zetten, of liever gezegd leggen. Want met die ontplofte lijven op veel te krakkemikkige poten, is staan geen succes.  de opeengepakte varkens kunnen weer eens te showen aan heel Nederland en de nu nog wandelende bontjassen moeten we ook maar weer eens even uit lichten. Want natuurlijk is er op het gebied van dierenwelzijn nog veel winst te behalen.

Dierendag gebruiken om dit onder de aandacht te brengen is natuurlijk perfect.  Maar om dan één dag per jaar geen vlees te eten en morgen allemaal weer als een kip zonder kop naar de supermarkt te hollen en daar je zielige-dieren-schnitzel op te halen, dan slaan we de plank toch behoorlijk mis. Kijk liever eens om je heen, vraag je slager of hij rekening houdt met het dierenwelzijn en maak aan de hand daarvan je keuze van wat je eet en waar je het koopt. En doe dit niet alleen op 4 oktober, maar gewoon jaar rond.

Wellicht is deze dag wel een mooie dag om eens te checken hoe het leven is van je nu nog wandelende biefstukje. In Alphen aan den Rijn hebben we gelukkig zo een slager. Als je een rondje door Woubrugge maakt, dan kom je de dieren uit zijn vitrine tegen. Nou ja, de volgorde is natuurlijk andersom, maar jullie snappen wat ik bedoel. Maar het is geweldig om te zien dat die beesten heerlijk bokkend door de wei hobbelen alvorens wij er van mogen genieten.


En onze huisdieren die komen dierendag allemaal wel weer door. Lekker verwend met allerlei lekkers en leuke speeltjes. En de aandacht waar ze net niet op zaten te wachten, die nemen onze beestjes wel voor lief. Morgen keert de rust vanzelf weer terug.

Melanie

Meer nieuws

De Papegaai

05 dec. 2018, Danielle

Papegaai en gedrag Wanneer is een papegaai het gelukkigst? Als hij in de woonkamer kan vliegen en n...

Stalvermaak in de winter!

27 nov. 2018, Jeanine

Nu de winter weer in aantocht is en de meeste paarden en pony's weer op stal staan, kun je een aantal dingen doen om het wat aangenamer voor ze...

Een ongeluk in het donker...

02 nov. 2018, Eveline

Ken je die avonden? Dat je lekker zit, de kachel staat aan. Chips binnen handbereik. Het is eigenlijk al een beetje te laat.  Morgen wer...