Houding en zit Hakken laag, borst vooruit-blog

Hakken laag, borst vooruit

28.01.2018, Marijke Groos

Velen van ons hebben leren paardrijden op een manege of iets soortgelijks en hebben hier bepaalde uitspraken en instructies gehoord die je hebben doen denken dat je op een bepaalde manier in het zadel moet zitten om in balans te zitten, goed door te komen met je hulpen en er netjes uit te zien terwijl je rijdt.

Ik wil het vandaag hebben over de uitspraken 'hakken laag' en 'borst vooruit'.

Waarom wordt dit gezegd en moet je inderdaad zo rijden om in balans op een paard te zitten, goed door te komen met je hulpen en ziet het er netjes uit? En… hoe voelt je paard zich wanneer je op deze manier zit en rijdt?

HAKKEN LAAG!

Waarom wordt dit gezegd? Wanneer je net begint met rijden, dan heb je de neiging om op je tenen balans te zoeken. Wanneer het paard harder gaat of je voelt je bovenlichaam tuimelen, dan is de reactie van ons lichaam om onze tenen naar beneden te laten wijzen (onbewust in de hoop om vaste grond te vinden). Naast dat je op deze manier geen evenwicht vindt, is het ook gevaarlijk. Kinderen kunnen met hun hele voet door de beugel komen en vast komen te zitten en grotere voeten kunnen klem komen te zitten achter de wreef, zeker wanneer er nog geen rijlaarzen of jodhpurs zijn aangeschaft en er gereden wordt met gympen (!), stevige wandelschoenen of regenlaarzen.

Dus wordt er gezegd: 'hakken laag!' om het instinct van de nieuwe ruiter te overschrijven met een regel.

Wanneer deze ruiter langer rijdt, een betere balans ontwikkelt en niet langer tuimelt en zoekt naar balans in het bovenlichaam, dan is het niet langer nodig om te compenseren naar de hakken toe, omdat de neiging naar de tenen (nagenoeg) verdwenen is. Toch blijven instructeurs het benoemen, alsof het de heilige graal van het paardrijden is. Ook op hoog niveau, zelfs op Olympisch niveau! Wie ben ik dan om te zeggen dat het NIET de bedoeling is dat je je hakken uitdrukt naar beneden? Iemand die al jaren rijdt en lesgeeft en heeft ervaren en gezien wat het met de rest van je lichaam en je paard doet wanneer je je hakken uitdrukt en wat er gebeurt met de rest van je lichaam en je paard wanneer je je enkels ontspant en je balans vindt op de bal van je voet. En ik ben niet alleen, er zijn meer mensen, zeker de mensen met kennis en interesse in biomechanica en niet alleen het kunstje wat de paarden voor en onder ons mogen (moeten) doen, die dit hebben ontdekt en delen.

Thunder haken laag, borst vooruit

 

 

 

 

 

 

 

DE BAL VAN JE VOET

Wanneer je rijdt met een zadel en beugels, dan rust de bal van je voet op de beugel. Wanneer je je daar op richt in plaats van op de hakken en je je voet parallel aan de grond houdt, dan heb je de ware balans op de beugel gevonden.

Wanneer je je richt op het laag houden van je hakken, het naar beneden drukken van je hakken, dan verstijf je in de enkel gewricht. Daarnaast spant de gehele achterzijde van je been zich aan, waarmee je de vering van je knie en heup gewricht behoorlijk beperkt. Wanneer je jouw eigen heupvrijheid beperkt, dan werkt dat direct door in je bekken, waardoor jouw paard tegen je bekken aanduwt en harder moet werken om met enige souplesse bewegingen te maken.

Als ruiter wil je niet de lossigheid en ongecompliceerdheid van de bewegingen van je paard beperken. Dat moet je er dan namelijk allemaal weer in proberen te rijden met je benen en je handen. De bewegingen van je paard hoor je te volgen en te kunnen vangen in je lichaam, met behulp van je gewrichten en je spieren. Het balanceren op de bal van je voet hoort daarbij.

BORST VOORUIT!

Wanneer je je hakken uitdrukt in de beugels, dan beperk je de lossigheid van je bekken. Wanneer het paard dan toch redelijk groot beweegt, dan gaat het lichaam van de ruiter compenseren boven het bekken, namelijk met het aannemen van een holle rug en het naar voren of naar achteren leunen in het bovenlichaam (of het lichaam naar voren of naar achteren leunt, heeft te maken met het onderbeen van de ruiter. Ligt het onderbeen naar voren, dan leunt het bovenlichaam naar achteren, ligt het onderbeen naar achteren, dan leunt het bovenlichaam naar voren). Omdat de instructeur ziet dat het bovenlichaam niet recht is en de ruiter probeert de balans uit de armen en schouders te halen, zegt de instructeur: 'Borst vooruit! Schouders meer naar achteren.'

Ga maar eens  zitten op een stoel of bank, zonder je rug tegen de leuning aan. Leg de achterkant van je handen op je onderrug. Doe nu eens je borst naar voren en voel wat er in je onderrug gebeurt. En trek nu eens je schouders iets naar achteren en voel wat er met de spanning onder in je rug gebeurt (je lange rugspieren).

Nu ben je erachter gekomen dat het dan allemaal nog strakker wordt in je onderrug, moet je nagaan waar je paard nu tegenaan moet duwen om vooruit te komen met zijn ruiter, met de uitgedrukte hakken en de borst vooruit!

Maar wat kun je dan wel doen wanneer je schouders de neiging hebben om te hangen en je bovenrug de neiging heeft om bol te worden? Allereerst je hakken op gelijke hoogte zetten met de bal van je voet en de balans vinden tussen de bal van je voet en de beugel. Dan duw je het onderste puntje van je borstbeen (de Xiphoid Process) iets naar voren. Dit zit hoog in het midden van je middenrif. Dit doe je door je rechte buikspieren aan te spannen terwijl je inademt. Doordat je nu niet je ruggengraat hol trekt of je schouderbladen kantelt, blijft de lijn en vering van je ruggengraat gelijk, als ook de spanning in je lange rugspieren (rugstrekspieren),  hoewel deze zich wel iets aanspannen wanneer je je buikspieren aanspant. Maar aanspanning is iets anders dan spanning (gespannen). In aanspanning kunnen je spieren blijven pompen en veren, in spanning niet. Het helpt altijd om te ademen en spieren aan te spannen en weer los te laten wanneer je voelt dat er spanning zit. Ik wil dit nog even benoemen, omdat spanning ook een gevolg kan zijn van een verkeerde houding en een verkeerde houding ook het gevolg kan zijn van spanning.

Vlinder Hakken laag, borst vooruit

 

 

 

 

 

 

 

HOE VOELT JE PAARD ZICH?

Je kunt je voorstellen dat het voor een paard fijn is dat hij niet tegengewerkt wordt wanneer hem gevraagd wordt op een bepaalde manier te bewegen. Elk paard is anders en sommige paarden zijn bereid en geschikt om aspirant-ruiters de fijne kneepjes van het ruiterschap bij te brengen en andere paarden kunnen alleen samenwerken met ruiters die de basis van het rijden beheersen en hun paard niet in de weg zitten.

Het is niet fijn voor een paard, wanneer zijn ruiter rijdt met uitgedrukte hakken, een holle rug en een stug bekken en een stijve rug. Dit is dan alleen nog maar de beweging van lichaam op lichaam. Maar de vertaalslag die dat maakt op de verbinding tussen ruiterhand en paardenmond is ook zeer tekenend (zie de afbeelding bovenaan deze blog, van de 3 ruiters met behoorlijk kenmerkende houdingen, de inwerking hiervan en de vertaalslag naar het frame van de paarden).

Je voelt het gelijk wanneer een paard zich prettig voelt bij de manier waarop hij wordt gereden. Vaak heeft het niet zo veel te maken met wat je doet, maar meer nog met wat je niet doet.

Een paard beweegt niet prachtig OMDAT wij erop rijden, een paard beweegt prachtig ONDANKS dat wij erop rijden.

Meer van mij lezen bekijk hier al mijn andere blogs

May the horse be with you!

Marijke

Meer nieuws

Het Hondenbed

07 feb. 2019, Eve

Het Hondenbed, een overbodige luxe? De wasmachine stopt met centrifugeren. Eindelijk. Ik trek de klep open en haal de fris gewassen zachte k...

Tuinvogels!

06 jan. 2019, Eveline

In de winter kun je gewoon een tuinfeest geven. Want juist in deze dagen is er volop leven in de tuin. Met name de kleine overwinteraars scharrelen hun kost...

KittyKerst

17 dec. 2018, Melanie

Ik voelde al nattigheid voordat ik eraan begon. Moest ik het wel doen of gewoon een jaartje overslaan, ik zat vanmorgen echt eventjes in dubio. Ach, ...