regenjassen-blog

Paarden en dekens

10.01.2018, Marijke Groos

Als je een gezond paard hebt, dan is hij zelf prima in staat om warm te blijven. Ook in de herfst en de winter, aan het einde van de zomer merk je al dat hij dikker in zijn vacht komt en dat de haren langer worden.

Maar Nederland heeft een geweldig wisselend klimaat, en kan het zomaar zijn dat je wat vaker met dekens in de weer bent.

 

Hoe gebruik je een deken en wanneer?

 

Wanneer het kouder wordt, zijn wij al gauw geneigd om op zijn minst een 100 grams deken op te doen, om hem warm te houden. Hiermee verstoor je het proces van de vacht die zich klaarmaakt om het lichaam warm te houden. De vacht van het paard is in staat om zijn lichaam warm te houden door de vetlaag op de huid en het rechtop kunnen zetten van hun haren, zodat ze de warmte kunnen isoleren. Warm worden komt met beweging en voeding (ruwvoer). Wanneer je een deken op de vacht legt, dan druk je de haren plat en verstoor je de natuur om warm te blijven.

 

Maar als je jouw paard op een natuurlijke en/of recreatieve wijze houdt, is het niet nodig om je paard kort in de vacht te houden. Je kunt de training aanpassen in de winter en een langere cooling down  meepakken. Het is niet erg wanneer je paard bezweet is in zijn vacht wanneer je hem weer wegzet na een training. Belangrijk is, dat hij goed op adem is. Fijn is als hij ergens kan rollen, omdat vuil ook weer mooi isoleert.

 

HET SCHEREN VAN PAARDEN IN DE HERFST/WINTER

Rijd je wedstrijden of staat jouw paard s' avonds en misschien een deel van de dag warm(er) binnen, dan is het misschien zinvol om jouw paard (gedeeltelijk) te scheren zodat hij niet binnen staat in zijn bontjas. Dan is het ook nodig om een deken op te doen wanneer hij wel buiten staat in de kou. En wanneer het vriest kun je ook binnen een dunnere deken op doen.

De deken gebruik je dus om op te vangen wat je afgeschoren hebt.

 

ZIEKE OF OUDE PAARDEN

Dan heb je ook paarden die niet fit zijn, ziek of oud zijn. Deze groep heeft het soms moeilijk om zelf goed warm te worden en te blijven. Een schuilmogelijkheid uit de tocht van de wind is vaak afdoende. Maar merk je dat dit niet het geval is of staat je paard wel op de tocht en/of zonder schuilmogelijkheid, dan kan het zijn dat een deken nodig is. Omdat het niet natuurlijk is om een deken te dragen, is het aan te raden om het echt goed te bekijken of het nodig is. Maar soms kan het jouw paard net door een moeilijke periode heen helpen.

 

WEL EEN DEKEN - WELKE DEKEN?

De richtlijn voor dekens op (gedeeltelijk) geschoren paarden is als volgt:

Tussen de 10 en 15 graden : 0 - 100 grams deken

Tussen de 0 en 10 graden : 200 - 300 grams deken

Tussen de -15 en 0 graden : 300 - 400 grams deken

 

ZWEETDEKEN

Je hebt lekker met je paard getraind hebt en je ziet op dat moment geen kans om lang (20 minuten) met hem te wandelen om uit te zweten en op temperatuur te komen, dan kun je kiezen voor een zweetdeken. Zeker voor de paarden die (gedeeltelijk) geschoren zijn en weer onder hun deken komen te staan voor de weggezet worden. Wanneer je een paard in zijn natuurlijke vacht wegzet na een training, is het alleen van belang dat hij op adem is en dat het niet kouder is dan -10. Daaronder wordt het moeilijk voor een nat paard om goed warm te worden en te blijven.

Zweten is een afkoelingsmechanisme op zich, waardoor het niet helpend is wanneer de omgeving zoveel kouder is dan gezond is voor het paard zijn hele systeem.

Een zweetdeken doe je na 20 minuten af. Je ziet dan de druppels op de deken liggen. Wanneer je de deken af doet, hang je hem zo uit, dat de deken zichzelf niet raakt. Dan kan de stof drogen.

Een zweetdeken langer dan 20 minuten op een paard leggen heeft geen zin. De deken is na 20 minuten verzadigd en kan het vocht daarna juist weer terug transporteren naar de vacht.

 

REGENDEKEN

De regendeken is misschien nog wel de meest mis-gebruikte deken van de dekens. De regendeken ademt niet, drukt de haren plat en is niet gemaakt om 24/7 gedragen te worden.

Toch dragen veel paarden deze deken een groot gedeelte van de dag. Men weet wel dat het geen deken is voor de gehele dag, maar gemak dient de mens. 's Ochtends wordt het paard door de stalbaas buitengezet en die gaat niet ook nog dekens wisselen of op doen. Dus wordt het paard de avond ervoor vast onder de regendeken gezet zodat hij niet buitenstaat zonder regendeken. Dan wanneer je s middags komt gaat de regendeken af, paard wordt gepoetst, gezadeld en gereden. Even onder de zweetdeken en dan de staldeken op. Maar voordat je naar huis gaat doet hetzelfde dilemma zich voor als gisteren. Dus toch maar vast de regendeken op. Het komt vaker voor dan we zouden hopen…

Wanneer we weer kijken naar de vacht van het paard, het ongeschoren paard, dan is deze prima in staat om vocht (zweet en regen) af te voeren. De punten van een groepje haren komen samen en vormen een tuutje waarlangs het vocht van het paard afdruppelt. Zeker wanneer je het paard niet elke week wast met shampoo, dan heeft de huid een vetlaag waardoor het echt uren lang met bakken uit de hemel komen wil het water daar doorheen dringen. De huid van het paard wordt dus niet nat van de gemiddelde bui.

Wij zien de paarden in de regen met hun hoofd laag staan, met hun billen naar de wind, tegen de regen in. dan willen we er een deken op doen om hun te beschermen. Maar als je kijkt naar de paarden met de regendeken, dan staan zij er net zo 'treurig' bij als de paarden zonder regendeken. Het is effectief staan in een bui, niet treurig staan in een bui.

Wanneer is een regendeken wel nodig?

Wanneer je een ziek of oud paard hebt staan waarvan bekend is dat de vacht niet helpt in het afvoeren van de regen.

Wanneer jouw paard geschoren is en de vacht dus niet in staat is te helpen in het afvoeren van de regen.

Wanneer verwacht wordt dat het langdurig met bakken uit de hemel komt en er geen mogelijkheid tot schuilen is.

Wanneer jouw paard rainrot heeft gehad, dan blijft hij gevoelig voor regen. Dan kun je kiezen om op regenachtige dagen een regendeken op te doen. Een schuilmogelijkheid is ook een must voor deze paarden.

  • Zorg er dus vooral voor dat de deken alleen gebruikt wordt om te beschermen tegen de regen. Wij lopen ook niet de hele dag in een regenjas, binnen en buiten, in de regen en in de zon. Het is erg benauwd en klam.


 

IK WIL EEN DEKEN - IK HEB EEN DEKEN NODIG

Natuurlijk is het leuk om setjes te hebben. Een groen dekje, groene peesbeschermers, een groen oornetje. Dan moet je natuurlijk ook een groene deken hebben! Daar is niets mis mee. Als je een deken nodig hebt. (hetzelfde geldt voor de peesbeschermers en zeker als je kijkt naar hoe onkundig ze vaak vast gemaakt worden, maar daar ga ik in een andere blog nog wel op in ☺ )

Dus, kijk eerst waarom je een deken wilt. Wanneer duidelijk is dat jouw paard de deken nodig heeft, ga dan kijken of je er één kan vinden die aan jouw eisen voldoet (hoeveel grams en pasvorm) en kijk dan of je die deken in een kleur en stijl kunt vinden die past bij wat je al hebt.

Meer van mij lezen bekijk hier al mijn andere blogs

May the horse be with you!

Marijke

 

 

Meer nieuws

De Papegaai

05 dec. 2018, Danielle

Papegaai en gedrag Wanneer is een papegaai het gelukkigst? Als hij in de woonkamer kan vliegen en n...

Stalvermaak in de winter!

27 nov. 2018, Jeanine

Nu de winter weer in aantocht is en de meeste paarden en pony's weer op stal staan, kun je een aantal dingen doen om het wat aangenamer voor ze...

Een ongeluk in het donker...

02 nov. 2018, Eveline

Ken je die avonden? Dat je lekker zit, de kachel staat aan. Chips binnen handbereik. Het is eigenlijk al een beetje te laat.  Morgen wer...